Novinky a aktuality Gynekologie Praha

Informovat o novinkách a aktualitách v ordinacich Gynekologie Praha. Zde publikujeme důležité informace týkající se tématu a provozu. ordinací. Novinky Vám případně mohou být zadány na email (odběr newsletteru)

HPV HR vakcinace

HPV HR vakcinace

EXISTUJE PREVENCE?

HPV infekci nelze vyléčit. Jedním z účinných způsobů prevence je očkování.
Vakcína Gardasil 9 poskytuje až 90% ochranu proti rakovině děložního čípku a až 90% ochranu proti genitálním bradavicím.

Očkování proti HPV má smysl i v dospělosti. Pokud jste se již s nějakým HPV virem setkala, očkování vám stále nabízí ochranu před onemocněními souvisejícími s dalšími typy HPV, obsaženými v očkovací látce. Nabízí také ochranu před reinfekcí.

Očkování je nejúčinnější, je-li podáno před zahájením sexuálního života, a tedy před možným prvním setkáním s HPV viry. Proto je v ČR očkování proti HPV plně hrazeno dětem ve 13 letech.

Očkování proti HPV se starším 15 let podává ve třech dávkách a není hrazeno ze zdravotního pojištění. Můžete se ovšem informovat u své pojišťovny o možnostech příspěvků z preventivních fondů. Očkovaní látkou Gardasil 9 se doporučuje ve věku do 45 let.

VAKCÍNA GARDÁSIL 9

Světová zdravotnická organizace (WHO) opakovaně vydala hodnotící zprávu
týkající se bezpečnosti HPV vakcín a prohlásila je za bezpečné. GardasilR9 je zaregistrován v 254 zemích a celosvětově byly podány stovky milionů dávek této vakcíny. Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou lokální reakce v místě vpichu jako je zarudnutí, otok či bolestivost a také bolest hlavy.

U jedinců starších 15 let se používá třídávkové očkovací schéma:

  1. dávka dnes
  2. dávka za 2 měsíce po 1. dávce
  3. dávka 6 měsíců po 1. dávce

Věk 9 až 14 let:

  1. dávka dnes
  2. dávka za 5-13 měsíců

KDE SE MOHU NECHAT NAOČKOVAT PROTI HPV?

Ženy může naočkovat gynekolog, praktický lékař pro dospělé nebo očkovací
centrum.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *